Voordelen van een elektrische open haard

Waarom de voordelen van een elektrische open haard niet voor iedereen interessant zijn.

Wie een open haard gaat kopen, heeft de keuzen uit de zogenaamde sfeerhaarden en open haarden die met hout of ander materiaal gevuld moeten worden. Veel gevraagd zijn momenteel de zogenaamde palletkachels. Dit zijn kachels die redelijk milieuvriendelijk zijn en een hoog rendement hebben. in de meeste vakantiehuizen vind je de traditionele open haarden. Veelal met een mooie schouw en gebaseerd op het aansteken en verbranden van houtblokken. Gericht op de beleving van de vakantieganger. Een elektrische open haard heeft zeker voordelen.

Welke voordelen dan?

Een elektrische open haard geeft warmte door de verwarmingselementen die vervolgens door stroom gevoed worden. Je hebt dus alleen elektriciteit nodig, geen hout of samengeperste vezelblokken. In tegenstelling tot een kachel of haard die houtgestookt is, komen er nauwelijks of geen schadelijke stoffen vrij. Dus geen verbrandingsgassen, koolmonoxide, waterdamp, zwaveldioxide of stikstof. Lees hier meer over het gevaar van koolmonoxide. Het is een schonere manier van verwarmen. Maar er zijn nog veel meer voordelen. Zo is elektriciteit in principe altijd beschikbaar, is het aansteken van een elektrische kachel eenvoudig en is de haard na uitschakelen snel afgekoeld. Daarnaast heb je veel minder brandgevaar en hoeft de schoorsteen niet jaarlijks geveegd te worden.

vlammenspel van openhaard

Zijn er ook nadelen verbonden aan een open haard op elektriciteit?

Veel mensen missen de beleving en sfeer. Dit in tegenstelling tot een traditionele kachel, spekkachel of houtkachel. Zelf de haard vullen met houtblokken, zelf je hout met een hakbijl in stukken slaan, het zijn allemaal zaken die je misschien mist bij een elektrisch aangedreven kachel. Een gaskachel is ook geen alternatief.

Welke type kachels of haarden tref je in vakantieverblijven aan?

Meestal zal je in een vakantiehuis een authentieke open haard tegenkomen, met schouw en vuurvanger. In vakantiehuizen in landen als Denemarken, Hongarije, Tsjechiƫ, Noorwegen en Zweden kom je veel houtkachels tegen. Allesbranders kom je in de meeste vakantiehuisjes niet tegen. Die zijn vooral gericht op het produceren van veel warmte en niet op het creƫren van sfeer. Hier vind je een overzicht van huisjes met open haard.