Hout voor open haard

Welk hout is geschikt voor open haard?

Een open haard zorgt voor een gezellige sfeer en is een genot voor alle zintuigen. Bekijk de dansende vlammen en geniet van de warmte en de unieke geur. Een open haard is ook nog eens een stuk voordeliger dan een houtkachel. Je gooit wat hout op het vuur en het is één en al genieten. Echter moet je toch de juiste keuzes maken betreft het hout. Je wilt geen schoorsteenbrand veroorzaken of schade aanbrengen aan het rookkanaal. In deze blog meer informatie over hout geschikt voor open haard en vakantiehuisjes met open haard in het bos. Het juiste hout kopen voor de open haard is belangijk.

Verdiep je in de diverse soorten hout

Welke hout voor open haard kan jij gebruiken? Het is dan ook verstandig om jezelf eens te verdiepen in welk hout er nu geschikt is voor de open haard. Zeker als je een huisje met open haard hebt gehuurd en je eigen hout moet gebruiken, is deze informatie van belang. Als je verkeerd of te nat hout gebruikt, kan dat gevolgen hebben. Een slechte verbranding kan zelfs voor ademnood en benauwdheid zorgen.

Risico’s open haard

Een binnenshuis vuurtje maken is leuk, maar alleen als je het goed doet. Slecht of verkeerd gekozen hout kan namelijk voor veiligheidsrisico’s zorgen. Jouw gezondheid staat op de eerste plaats, dus kies het juiste hout. Wij hebben het om jullie wat makkelijker te maken een lijstje gemaakt met houtsoorten die goed te gebruiken zijn in de open haard.

Wat zijn de risico’s bij slecht hout voor open haard?

Het gebruik van goed hout voor de open haard is essentieel. Slecht hout kan ervoor zorgen dat het vuur überhaupt niet ontstaat, dat is natuurlijk niet de bedoeling. Daarnaast kan verkeerd hout ook voor knettervuur zorgen en dat is een echt risico. Het vuur knettert naar verschillende kanten en is moeilijk meer te bedwingen. Dit kan een veiligheidsrisico zijn.

Wat zijn essentiële punten bij het kiezen van goed hout voor open haard?

Het aansteken van de open haard moet wel een leuke activiteit blijven. Veiligheid is het belangrijkste, aangezien het om een binnenhuis vuurtje gaat. Controleer eerst even of het hout droog genoeg is, maar ook of er eventueel hars aanwezig is. De houtsoort kan ook het verschil maken. Gelukkig zijn er tal van houtsoorten die geschikt zijn voor de open haard.

– Droog hout

Het is belangrijk dat jij droog hout gaat gebruiken in de open haard. Als het hout te vochtig is dan kan dat knettervuur veroorzaken, maar ook voor meer rook zorgen. Droog hout brengt die problemen niet met zich mee. Hierdoor kan jij binnenhuis op een veilige manier van het vuur genieten. Daarnaast voorkom je ook een schoorsteenbrand, wat ook wel zo prettig is. Als hout een vochtigheid van rond de tien procent heeft, dan zit je goed! Koop hout voor open haard bij de vakman, doe het zelf zaak of haarden speciaalzaak. Als je zelf hout uit het bos haalt, laat het dan lang en op de juiste manier drogen en zorg dat de stukken hout niet te groot of te klein zijn.

– Hars

Als je hout voor open haard gaat gebruiken dan moet je ook nog even de hars checken. Hars kan ook gevaarlijk zijn, maar alleen wanneer er teveel hars op het hout zit. Het zorgt voor meer vonken, oftewel brandgevaar. Het rookkanaal kan door hars ook schade oplopen en een aanslag achterlaten. Controleer daarom altijd hoeveel hars er op het hout zit.

– Soorten hout

Er zijn onwijs veel verschillende soorten hout en niet al het hout is geschikt voor de open haard. Elk houtsoort kan anders reageren op warmte. Sommige soorten zorgen voor een kalm vuur en gaan lang mee. Andere soorten reageren een stuk heftiger op de warmte en branden razendsnel en kort. De voorkeur gaat dan ook altijd uit naar rustig hout. Dat scheelt overigens ook geld, aangezien je minder hout hoeft te gebruiken.

openhaard in vakantiehuis

Wat zijn goede houtsoorten voor de open haard?

Aangezien er veel houtsoorten beschikbaar zijn, kan je er wel vanuit gaan dat er voldoende keuze is voor de open haard. Elk soort hout kan weer anders reageren en heeft zo zijn voordelen en nadelen. Het ene stuk hout kan je direct op het vuur gooien, terwijl een ander stuk hout gedroogd moet worden. Wij hebben het wat makkelijker gemaakt en een kort overzicht gemaakt van de houtsoorten die geschikt zijn voor de open haard:

– Eikenhout

Eikenhout is een bekend soort hout en erg populair. Het is geen goedkope houtsoort en dat heeft zo zijn redenen. Allereerst moet het eikenhout nog enkele jaren bewaard worden. Helaas ben je er dan nog niet, want het hout moet ook nog twee jaar gedroogd worden. Daarna is het eikenhout geschikt voor de open haard. Het voordeel van eikenhout is dat het voor een kalm en langdurig vuurtje zorgt. Het is een veilig stuk hout. Gelukkig kan je het eikenhout kant en klaar kopen, zodat je geen jaren hoeft te wachten. Daar heeft namelijk niemand tijd voor. Veel mensen geven de voorkeur voor eikenhout als het om hout voor open haard gaat.

– Kastanje hout

Het beste hout voor open haard is misschien wel kastanje hout Hardhout is altijd perfect voor de open haard, waardoor kastanje hout een goede keuze is. Het gedroogde hout kan namelijk snel en gemakkelijk vlam vatten. Let op, het is essentieel dat het hout droog is. Het kastanje hout is een veilige optie, aangezien het amper knettert en het geen schade veroorzaakt aan het rookkanaal en de schoorsteen zelf. Van kastanje hout kan je ook prachtige meubels maken. Het is duurzaam, hard en goed te bewerken. Het is ook een prima houtsoort voor een schutting of als tuinmeubilair.

– Beukenhout

Beukenhout is een houtsoort die voornamelijk in de Europese landen voorkomt. Het is een bekend soort stookhout. Opvallend genoeg kom je de beuken in Nederland voornamelijk langs de wegen tegen, aangezien er geen speciale bossen zijn aangelegd. Het hout komt dan ook vaak uit andere Europese landen. Beukenhout spat niet en zorgt voor de nodige warmte. Het hout staat verder bekend om zijn lange brandtijd en prachtige bast. Van beukenhout kan je gemakkelijk meubels maken. Kijk maar eens naar het aanbod duurzame meubels van Ikea.

Welke materiaal is absoluut niet geschikt als hout voor open haard?

Je kan veel soorten hout aanschaffen voor de open haard. Er zijn echter ook een paar houtsoorten die je beter links kan laten liggen. Het rookkanaal kan schade oplopen en dat zorgt voor extra kosten. Mocht je de onderstaande soorten tegenkomen in de winkel, laat het dan lekker liggen. Koop dus geen wilgenhout of naaldhout, het zijn geen geschikte houtsoorten. Als je een huisje in een wilgenbos hebt gehuurd, laat je dan niet verleiden dat hout te gebruiken voor je allesbrander, houtkachel of haard. En als je een vakantiehuis met binnenzwembad en houtkachel hebt gehuurd, houd dan de deur van het zwembad goed dicht. De geur van brandend hout is fijn maar niet in een overdekt zwembad.

– Wilgenhout

Een onregelmatig vuurtje dat snel is gedoofd, dat wilt niemand. Laat dat nu precies het effect zijn dat jij krijgt wanneer je wilgenhout op het vuur gooit. Het is een gevaarlijke houtsoort voor binnenshuis gebruik, dus doe dat niet. Het vuur is moeilijk te controleren en het effect op de schoorsteen is ronduit dramatisch.

– Naaldhout

Naaldhout is ook een slechte keuze. Het hout zal razendsnel branden en is vrijwel niet te controleren. De naalden nemen de nodige vocht met zich mee en dat zorgt voor onwijs veel vonkjes die alle kanten opschieten. Naaldhout raden wij zeker niet aan. PS, Als je een vakantiehuis met open haard Ardennen hebt gehuurd, zal je wellicht in de verleiding komen naaldhout uit het bos te halen. Wij raden dat echter ten sterkste af. Het hout is nog niet droog en bevat te veel hars.

Hoe kan het hout gaan knetteren?

Het hout in de open haard moet je weloverwogen kiezen. Het komt dan ook regelmatig voor dat hout gaat knetteren en voor een brand zorgt. Het zou beslist niet de eerste keer zijn. In de meeste houtsoorten kan je minuscule holtes vinden en die zijn in sommige gevallen gevuld met water. De extreme hitte zorgt ervoor dat het water begint te koken. Het hout krijgt te maken met een grote druk en zal gaan knetteren. Het stoom ontsnapt en schiet alle kanten op. Vochtig hout moet je beslist niet gebruiken in de open haard.

grote boomstam op haardvuur

Duurzaam stoken

De open haard aansteken is bij voorbaat al duurzaam. Het is ook een manier van geld besparen. Hout stoot weinig CO2 uit en kan weer aangroeien. Echter heeft het desondanks wel zo zijn effect op het milieu. Los daarvan kan de rook ook voor problemen zorgen bij mensen. Duurzaam stoken is gelukkig heel eenvoudig. Er zijn drie punten waar je goed op moet letten. Allereerst moet je zo minimaal mogelijke rook veroorzaken. Daarnaast moet je proberen om zo weinig mogelijk hout te gebruiken bij het stoken. Kies ook voor hout dat lang meegaat en voor veel warmte zorgt. Als je zorgt voor voldoende zuurstof en goed stookhout dan kom je al een heel eind. Je kan ook proberen aan hout uit de omgeving te komen, aangezien dat hout niet geïmporteerd is.

Meer informatie over een duurzame levensstijl?

Hoe we ons huis verwarmen, is maar één aspect van een manier om energie te besparen en wat voor het milieu te doen. Vaker de fiets en trein gebruiken, je woning verduurzamen en meer plantaardig eten, komen ook aan bod als je duurzaam leven belangrijk vindt. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel informatiebronnen en mogelijkheden duurzamer te leven. Als je op vakantie wilt gaan, kan je dat bijvoorbeeld doen in eigen land.
Een huisje in de bossen in Nederland huren en de woning verwarmen met een open haard. Leuk en best wel duurzaam.